HTML

Honleányok

A blog célja lépésről lépésre összegyűjteni, rendszerezni és közkinccsé tenni azt a tudásanyagot, amely a leventeleány mozgalom története kapcsán korunkra maradt.

Friss topikok

Címkék

Egy-egy csapat élén vezetőként csak olyan 19 év feletti hajadon működhetett, aki legalább négy középiskolai osztályt végzett, négy nagyszülőig tudta igazolni keresztény származását, három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett és elvégezte a szükséges vezetői tanfolyamot. 1944 nyarára több mint 3500 fő szerzett vezetőnői képesítést.

SDC17544.JPGLeánylevente vezetőnő

1943 tavaszától a vezetőnők számára egyenruhát rendszeresítettek. A középszürke színű, millpont szövetű szövetből készült kosztümhöz (120 pengő) halvány galambszürke blúzt, fekete kalapot, középmagas sarkú fekete cipőt (50 pengő) és fekete kesztyűt viseltek. A leánylevente jelvény a fiúkénál kisebb volt és a szív felett hordták. A beosztást mutató rangjelzés a csukló felett a karon volt található. A nemesen egyszerű, modern vonalú ruha formája és magyar jellegű szabása védettnek számított, nem volt utánozható. Kifejezője volt a hivalkodás nélküli egységes szellemnek, amelyet a leventelány mozgalom jelentett.

SDC17550.JPG

SDC17567.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokas Eszter országos vezető Gyöngyössolymoson; leventelányok bábkészítés közben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leventelanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr465386280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása