HTML

Honleányok

A blog célja lépésről lépésre összegyűjteni, rendszerezni és közkinccsé tenni azt a tudásanyagot, amely a leventeleány mozgalom története kapcsán korunkra maradt.

Friss topikok

Címkék

Pusztai-Popovits József a Pécsi Napló hasábjain, 1942 tavaszán közzétett riportja szerint 1939 őszén a katonai parancsnokság felhívásán felbuzdulva a Baranya megyei Nagycsány községben jött létre Magyarország első leánylevente egyesülete. Mindez a tanító feleségének, Bálint Jánosnénak érdeme volt, hiszen ő gyűjtötte maga köré a falu leányait. A lányok hetente két órát áldoztak szabadidejükből az iskolában tartott délutáni foglalkozások látogatására. A vezetőnő kifejtette, hogy az oktatás célja, hogy fokozottabb hazaszeretetre nevelje a leendő magyar anyákat.

SDC17439.JPG

Egy átlagos foglalkozás kezdetén a tagok a Szebb jövőt! leventeköszöntéssel üdvözölték egymást, majd közösen elmondták a Hiszekegyet. Az órán fontak, szőttek, varrtak miközben édes-bús magyar népdalokat énekeltek, nagy hangsúly helyeződött a katonadalok megismertetésére. Közösen végzett tornagyakorlatok és társasjátékok egyaránt a program részét képezték.

A nagycsányi csoport 1941–1942 telén húsz pár érmelegítővel és 122 darab mosdókesztyűvel támogatta az Oroszországban tartózkodó honvédeket.

Forrás: Pécsi Napló 1942. március 22. 4.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leventelanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr835377631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása