HTML

Honleányok

A blog célja lépésről lépésre összegyűjteni, rendszerezni és közkinccsé tenni azt a tudásanyagot, amely a leventeleány mozgalom története kapcsán korunkra maradt.

Friss topikok

Címkék

A mozgalmi jelleg prezentálásának érdekében a tagok számára a foglalkozások, a közös kivonulások és munkavégzések (pl. gyűjtés, segítőszolgálat) idejére kötelezővé tették a jelvény viselését. Ez kezdetben egy vérpiros mezőben hófehér kettős keresztet és rajta két zöld L betűt ábrázolt.

régijelvény.jpgAJelvény_1.jpgA régi és az új jelvény

1944-ben a fiúkéhoz hasonlóan csak egyetlen L betű helyezkedett el fehér kettős keresztben, de a pajzs a fiúkénál kisebb és kerekdedebb volt. A fehér vászonra vagy selyemre zöld és piros színnyomással készített jelvényt a ruha bal felső részére kellett felerősíteni.

902_inota_levente_lanyok1943.jpgAz inotai leventeleányok 1943-ban

1944 augusztusára elkészült a sötétkék leánylevente sapka is.[1]

leventeleánysapka.jpg



[1] LÚ I/1. 2., I/6. 2.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leventelanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr545392197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása